кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Джийт Кун До и Ескрима

截拳道

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джийт Кун До 截拳道 (Арнис, Ескрима, Филипино кали, Граплинг, Кунфу, Тай/Кик Бокс, Бокс, Сават и Силат) е революционен и модерен прочит на бойните изкуства. Терминът Джийт Кун До означава по-скоро философия и практика на разкрепостяването. Основната идея на Джийт Кун До е възможността да се взаимстват и имплантират в единно цяло методи и техники от различни бойни изкуства. При своето създаване Джийт Кун До трасира пътя на днешните смесени бойни изкуства. Джийт Кун До показва на съвременните поколения, че всички бойни изкуства имат общи принципи и допирни точки, а това е основа за тяхното сближаване и практикуване върху обща генетична основа. Джийт Кун До се развива и разпространява в България от 1982 г. от Грандмайстор Любомир Йорданов - втора генерация от родословното дърво на Брус Ли, ученик и представител на грандмайстор Ричард Бустило за Балканския регион и ръководите на института IMASTI. Наред с него принос за Джийт Кун До в България има и Божидар Станчев - трета генерация от родословното дърво на Брус Ли.

Божидар Станчев започва заниманията си с Джийт Кун До през 1988г. при Адриан Недялков в Клуб "Багатур". След внезапната кончина на сифу Адриян Недялков през 1991 г. Божидар Станчев започва да учи от ГМ Любомир Йорданов.

КАЛИ, АРНИС, ЕСКРИМА

Три наименования, станали символ на филипинските методи за битка. Използвани по различен начин в различните части на страната, тези термини са непълни без уточнението за стила и школата. Арнис бива наричано изкуството на боя в северните Филипини, Ескрима означава фехтовка и се ползва в централната част, а Кали в южната част.

Повлияно от китайските, индийските бойни изкуства и в голяма степен от испанската фехтовка, Филипино Кали е било обект на преследване от страна на испанските нашественици. Прикрито в танци и ритуали, извезано върху полите на жените, изкуството се е предавало от баща на син и достигнало до наши дни.

ГРАПЛИНГ

Подчиняващ граплинг, подчиняваща борба или просто „Граплинг“ е общ термин за бойни изкуства в хватовия диапазон, които се фокусират върху близка дистанция и бой на земята с цел обезвреждане на противника чрез използване на захвати, ключове и хвърляния. Граплингът е хибридна бойна система, включваща: Кеч (catch-as-catch-can), Джудо, САМБО, Джу Джицу, Шуто (Шут Реслинг), Шуей Дзяо, Чин На и др.

Граплингът идва в България чрез ГМ Любомир Йорданов през далечната 1993г. под формата на Шут реслинг („граплинг“ по това време все още на съществува като термин). Впоследствие в края на 90г. граплингът вече се преподава като самостоятелен стил и у нас в IMASTI като голям тласък за развитието му дават и ежегодните семинари, организирани от ГМ Любомир Йорданов, в които той кани едни от най-големите светила в стила: СГМ Ричард Бустильо, ГМ Гокор Чивичян, ГМ Карлос Мачадо.

Сифу Божидар Станчев е изучавал Чин-на (китайско изкуство на хватовете) и Шуей Дзяо (китайска борба) при Красимир Димитров-Китаеца и Адриан Недялков, продължители на традицията дошла и с ГМ Роланд Хаберзетцер.

Кои сме ние?

Джийт Кун До/Ескрима/Кали/Арнис/Граплинг в "СЮАНГУЕЙ"(玄龜功夫中心) се развива под ръководството на сифу Божидар Станчев, който е ученик на: ГМ Нино Бернардо и на ГМ Любомир Йорданов, както и на ГМ Ричард Бустило. Божидар Станчев се е обучавал и посещавал семинари по Какой Канйете Досе Парес, Губа Досе Парес Ескрима, Иносанто-Лакоста Ескрима, Пекити Търша Кали, Филипино Комбат Систем, Дъг Маркайда Систем, Кас Магда Систем и др. В момента е старши инструктор 6 степен, /черен колан/ към Международния институт по бойни изкуства специални тактики (IMASTI) и инструктор 3 степен /черен колан/ към Световната организация Какой Канйете Досе Парес. Представител е на Cacoy Canete Doce Pares Worldwide като през 2014 г. с личното съдействие на учителя си ГМ Йорданов посещава главната квартира на организацията и тренира под ръководството на легендарния СГМ Какой Канйете и неговите главни инструктори в Себу, Филипините: ГМ Чък Канйете и ГМ Джон Мак.

                        

Грандмайстор Ричард Бустильо / в ляво/

Грандмайстор Нино Бернардо /в средата/

Грандмайстор Любомир Йорданов и сифу Божидар Станчев /в дясно/

 

Keen Fighter - Take your fighting art to the next level.

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^