кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Уин Чун Кюн

詠春拳

Уинчун история

Уин чун* е вид Кунфу/Кунг Фу (бойно изкуство) от южен Китай, създадено преди 400 години, според легендата, от жена. Можете да срещнете Уин Чун* изписан като Уинчун или Винг Чун, а романизирано като Wing Chun, Ving Tsun, но на китайски се изписва само 詠春 / 咏春(Yǒng Chūn старопис/новопис).

Каква е целта на Уинчун Кюн*?

Уинчун Кюн е науката за разбиране и опознаване на себе си и света. Познат е като практична и ефективна система за самозащита, но разбира се това е само малка част от неговите позитивни възможности.

Уин чун и управление на стреса

Въпреки, че Уин чун е създаден в миналото като воинско изкуство, днес се използва за личностно развитие и управление на стреса.

Постоянното напрежение от забързаното ежедневие и повишаващите се изисквания към в света на бизнеса води до стрес, чувство на изтощение, песимизъм и дори депресия. Негативните ефекти върху индивида са постоянни с ефект върху професионалното ниво на представяне, но и върху личността, като натрупвайки се, предизвикват всички съвременни болести.

Уинчун е невероятно подредена и успешна древна система, която пренесена в днешния ден, ни помага да открием източниците на напрежение и да променим начина си на взаимодействие с тях. Научаваме се кои можем да променим и на кои не можем да повлияем, как да използваме собствената си гъвкавост и адаптивност. Чрез Уинчун Кунфу се учим как да намалим негативното въздействие на стреса върху живота си и да разкрием пътя на щастието в живота си.

Уин чун и управление на конфликтите

Управляването на критичните ситуации и културата на успешното комуникиране е ключ в практиката на Уинчун. Днес всички професии, свързани с контакт с хора, се нуждаят от силен инструмент за комуникационни умения, компетентност за решаване на проблеми, успешна работа в екип и прилагането на всичко това в практическа среда. Какво по-добро място да се научиш от бойните изкуства, привидно „най-конфликтната“ среда? Плътността на физическия контакт обезпечава добра видима среда за изучване, а стратегиите на Кунфу ни помагат да  научим как по аналогия да управляваме и конфликтите на по-фините нива (като емоционалното и мисловното). Подхождайки конструктивно към зараждащия се конфликт може да го превърнем във възможности, а тях от своя страна в предимства.

Работи се върху различните стратегии за решаване на конфликти, както и оценка на риска и конфликтния потенциал, разпознаването различните видове конфликти и техните причини, начини за предотвратяване им като подобрим собствените си умения.

Уинчун и изкуството на стратегията

Основите на мениджърските и пълководските стратегии за управление се коренят в древните източни практики, една от които е Уинчун Кунфу. В стратегическото планиране, стъпили върху основни трактати на Сун Дзъ „Изкуството на войната“, Лао Дзъ“Дао Дъ Дзин“ и други, се учим как да управляваме ресурсите, с които разполагаме, за да постигаме целите си. Или, казано по друг начин - как да постигнем целта с минимални усилия и ресурси.

Уинчун пътят на щастието

Опознайте себе си по пътя на Уинчун Кунфу*. Всекидневната практика е свързана със собственото опознаване и приемане. Древната мъдрост и ученията на Уинчун ще помогнат да откриете щастието в живота си. Съчетанието на умствени и физически техники ще Ви помогнат да откриете себе си като по-уверен, спокоен и щастлив човек.

Уинчун и лична защита

Уинчун е изтънчена система за развитие на тялото и ума, която може да се ползва успешно и за лична защита. Ефективните стратегии в комбинация с уникалните технически средства предоставят възможност за използване на малко ресурс за решаване и справяне със задачи в критични ситуации.

Уинчун, здраве и имунитет

Подобрете имунитета си, помогнете на тялото си да остане гъвкаво и поддържайте младостта в него!

Живейте по-осъзнато, развийте интуицията си, освободете се от стреса и намерете вътрешен покой!

Върнете си жизнеността и енергията си след прекарана болест или травма и отново се почувствайте щастливи!

Кои сме ние?

Тренировките по Уин Чун/Винг Чун* се провеждат в кунфу център “СЮАНГУЕЙ” (玄龜功夫中心) от създаването му през 1995г. под ръководството на съоснователя на клуба Божидар Станчев - международен инструктор към Българска федерация по Ушу, Кунфу център “Сюангуей”, PAWTO. Преподавал е във Военна Академия "Г.С.Раковски". Специализирал е при най-изявените световни майстори и регулярно участва в международни семинари. Инструктор по невъоръжена тактическа подготовка и използване на помощни средства към IMASTI.

От 2004 г. сифу Божидар Станчев е личен ученик на Нино Бернардо (носител на традицията на Ип Ман и пряк ученик на Вонг Шун Люнг) и е официален представител и инструктор за България на неговата традиционната организация по Уин Чун и Ескрима "I Kwoon".

                                                 

/на снимките в ляво hb Нино Бернардо и в дясно Божидар Станчев/

*Изписванията на наименованията на бойните изкуства могат да се срещат в различни разновидности, но означават едно и също:

Кунфу (功夫) може да се срещне като Кунг Фу, Кунг-Фу, Гунг Фу, Kung Fu, Gung Fu

Уинчункюн ( 詠春 или 咏春 ) като Уин Чун, Винг Чун, Винг-Чун, Винг Тсун, Винг Чун Кунфу; Винг Тчун, Wing Chun, Wing Tsun, Wing Tzun, Wing Tchun, Wing Tjun

BGtop

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^