кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Ревю за семинар Сюангуей 28.02-03.03.2015
« Назад

СЕМИНАР СЮАНГУЕЙ 28.02-03.03.2015

За нас, 30-тината адепти от Сюангуей, с. Долни Лозен - една китна градина в полите на планината на 20 мин. от центъра на София, бе базата за този семинар. Още с пристигането ни времето спря и, сякаш  пренесени в друга вселена, природата ни обгърна и мигом забравихме откъде сме дошли.

Тренировките бяха предвидени сутрин и следобяд, а в паузите – видео лектории и работилници.

Казват, че ако искаш да не работиш, трябва да превърнеш хобито си в професия и може би за това  тренировките, които бяха по 3 часа, ни се сториха като приятна разходка, свършваща за миг.

Лаошъ Валери Иванов има умението да предава сложните и неразбираеми древни текстове леко и разбираемо, обличайки ги в премяната на илюстрации и упражнения достъпни за всеки. Тази лекота е измамна, защото мнозина опитали се да разберат древните напътствия и практики се оплитат в мистицизъм или забиват във подножието на планина от формули. Неразбирането кара много хора да се оплитат във високомерни и объркани приказки, за да прикрият невъзможността си за изясняване на цялата картина, камо ли да могат да я предадат след това. Лаошъ Валери Иванов създава лекота в обяснението и систематичност на развитието при практиката, поради дълбокото си познаване и боравене с различни материи с лекота, независимо от това, че често са забулени в хилядолетна мистика и заблуди.

Тренировките започнаха под формата на игра в обхвата на хвърлящите техники /stand up grappling/ и управление на реакциите и центъра на тежестта на партньора – за трениращите Уинчун това бе подобно на чисао /лепкави ръце/, за трениращите Тайдзи – подобно на туейшой /бутащи ръце/, за практикуващите джудо и граплинг - борба в стойка, а за практикуващите филипински бойни изкуства - корто мано-хубот лубот и пангамот. Тъй като практиката не бе свързана с конкретен стил, а  просто начин на обяснение и методология,  това бе курс по „Сюангуей” – метод, който помага да преоткриете собствената си практика без да е определен стил. Лаошъ Иванов разясни, че това е метод за възприемане и манипулиране на силата, започвайки от игра с центъра на тежестта.

Шъфу Божидар Станчев представи видеолектория за грешките в практиката относно движението на силата в бойните изкуства, представени чрез клипове от глобалната мрежа. Лекторията постави началото на формирането на критериална база за оценка, която всеки практикуващ си изгражда, за да възприема обективно качеството на силата в наблюдаваното движение.

Лаошъ Валери Иванов проведе втората част на видео лекторията и детайлно разясни тънкостите във възприемането на силата, когато наблюдаваме някой практикуващ, което ще помогне за разбиране на собствената ни практиката. Интерактивните методи помагат да разгледаме грешки си непосредствено след практиката и да придобием непосредствена реална представа за нея.

Вечерно време музикалната работилницата преминаваше в щур купон с китари, песни и танци.

В един от дните работилницата се пренесе на открито като курс по мятане и забиване на ножове и пластини. Дамите оказаха сериозен отпор на кавалерите и показаха, че грубата мъжка сила се елеминира с нежната акуратност и прецизност. Развенчавайки мита за ползването на ножове само от мъже, те дадоха голям урок на мъжката самонадеяност. Разбира се вещото ръководство на лаошъ Валери Иванов систематизира и помогна на хаотичните опити и ентусиазъм да се превърнат в истински зрял опит.

снимки

facebook

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^