кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Ревю за семинар по Ескрима 14-15.03.2015 с ГМ Йорданов
« Назад

СЕМИНАР 14-15.03.3015 ДОСЕ ПАРЕС ЕСКРИМА/ЕСКРИДО, АРНИС

Не просто семинар, а истинска академия по Ескрима!

Събитието бе организирано от фул-инструктор Божидар Станчев, завеждащ секция Ескрима и Джийт Кун До в кунфу център „Сюангуей”, а учител беше ГМ Любомир Йорданов - директор на международния институт  IMASTI. Над 30 участници взеха участие в събитието от София, Русе, Плевен, Казанлък занимаващи се със стиловете: Уинчункуен, Джийткундо, Джуджуцу, ММА, Ескрима, Арнис, Тайдзицюан, Каратедо, Капоейра, Шаолинцюан, както и професионално свързани в системата на сигурността на РБ.

Първият ден стартира с най-ювелирната и майсторска дистанция в Ескримата - еспада и дага /меч и нож, сабя и нож, пръчка и нож/. Тази практика на смесеното късо и средно оръжие е била майсторски подпис на всяка школа и ревниво пазена поколения наред. Лесните на вид упражнения с пръчка или само с нож, смесени в поредици стратегически ходове от късо и средно оръжие, се превърнаха в предизвикателство дори за обучени ескримадори, но методологията на ГМ Любомир Йорданов направи дори от абсолютно начинаещите стабилни партньори за около час.

Упражненията развиваха креативните умения и адаптивността, провокираха към будност и разчупваха стериотипите, като обогатяваха практиката. Липсата на строга скованост провокираха да обогатяваме опита си като разбирахме, че няма грешен опит. ГМ Любомир Йорданов вдъхновява и окуражава развитието на собствен опит в практиката на упражненията.

Втората част на първия ден от семинара премина в техники и поточни контра атаки от Досе Парес Ескрима и Ескридо, провокиращи практикуващите към себеизразяване в работата по двойки и спаринг. Различните методи за практика на атакуващи комбинации и контраатаки бе прекрасен урок по шахматно изкуство в Ескрима и за методите на нервно-лингвистичното програмиране в бойните изкуства, като начин за управление на реакциите на противника.

Отстрани техниките изглеждаха лесни, поради майсторското им изпълнение, а  при опит за повторение имаха нужда от разяснение, с което ГМ Йорданов благо и бащински даваше живот на практиката ни.

Вторият ден продължи с развитието на майсторския диапазон на еспада и дага и фините методи и подходи при обезвреждането и заключването на противниковите оръжия.

Прогресиите в медио (средна) дистанция за Синавали /поточни движения от две палки, два меча, две саби/ започнаха от базовите форми и вариантите им, като акцент бе поставен върху различните принципи за изпълнение като основа за изненада в боя с палки.

Вариациите на упражненията и принципите, които се илюстрираха, бяха вплетени в последователно методично израстване в практиката и затвърждаването им в съревнователни игрови упражнения тип спаринг. Пълнотата на информацията заедно с динамичния характер на практиката превърнаха знанията от семинара в пълноценен опит на бойната практика на всеки един от практикуващите.  

снимки

facebook

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^