кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Ехо от Досе Парес Ескрима семинар 2014г.
« Назад

На 07-08.06.2014г. в София се проведе семинар по Досе Парес Ескрима и Ескридо под ръководството на ГМ Любомир Йорданов. Събитието бе организирано от кунфу център „Сюангуей” по покана на фул-инструктор Божидар Станчев.

Досе Парес Ескрима е древно бойно изкуство от Филипините, което е форма на Арнис, Ескрима или Кали, често сборно наричани „Филипински бойни изкуства” /ФБИ/ или Филипино Кали. Досе Парес е школа основана през 1932г. в гр. Себу. Следите й могат да се проследят назад във времето до битката за Мактан 1521г., където Лапу Лапу убива Фернандо Магелан с Филипински Бойни Изкуства и се стигне още по-далече до дълбока древност.

Ескридо е създаден от Сюприм грандмайстор /СГМ/ Какой Каньете през 1951г. на база традиционната ескрима Досе Парес, джудо, джу-джуцу и айкидо. Системата съдържа в себе си: двойни пръчки (пенки-пенки), палка и нож (олиси и барау) и приложения с гола ръка (пангамот).

На семинара в София се събраха около 30 души от цялата страна, практикуващи различни бойни изкуства като: Ескрима, Бокс, Тай-бокс, Джу-джуцу, Тайдзи, Уинчун, Таекуондо, Джийт кун до и Капоейра.

Семинарите с ГМ Йорданов имат за цел да развиват участниците – при по-младите да стимулират процеса на търсене и да отговорят на възникналите въпроси, което ще им помогне да развият своето бойно изкуство, а при практикуващите от дълги години да развие и обобщи опита им, като им отвори нови хоризонти.

Независимо от разнородността на нивата на практикуващите, ГМ Любомир Йорданов с прогресивните си методи на преподаване, успя да включи новите хора, които заработиха на една скорост с останалите сякаш го правят от месеци.

Тази поредица от семинари са с идея да обогатят основните практики на трениращите разнородни бойни изкуства без да влизат в разрез с основната им практика. Така трениращите други стилове ще достигнат до практиката с оръжие, която освен прекия боен приложен смисъл има и уникалните ефекти на:

- работата с двете страни на тялото като равностойни - развитие на двете полукълба на мозъка, което хармонизира личността, поради условното разделение на ляв – логичен мозък и десен - емоционален мозък.

- стимулира умственото развитие за създаване на нови невронни връзки, което е формулата на младостта;

- развиване на мозъка чрез физическите движения, който работи в тясна връзка с ендокринната система /система и мрежа от жлези, произвеждащи хормоните/, контролираща всички процеси в тялото, включително и хормоните на щастието.

ГМ Йорданов преподаваше идеите и принципите на Досе Парес Ескрима, които  бяха илюстрирани чрез уникалните прогресии с две палки. Опорни пунктове бяха принципите и тяхното практическо приложение чрез формите за дуел. Бяха направени връзки между палките и голите ръце и нож, като илюстрация на всеобхватността и приложимостта на Ескрима.

Първия ден се изучаваха основите и прогресиите в Досе Парес ескрима, а втория ден се надгради с Ескридо Думог и Пангамот /ръчни техники, ключове и хвърляния/, като свирепите техники бяха поднесени с лекота и в прекрасна тренировъчна атмосфера, даващи възможност и на най-новите да ги усвоят.

Развитието на диапазона на оръжията бе благодатна почва за участниците, защото за тези, които пипаха оръжие за първи път бе увлекателно начало на дълъг път, а за по-опитните стана ясно, че пътят е безкраен!

Престрашилите се и дошли за първи път бяха очаровани от атмосферата. Притесненията им за това, че са с начално ниво в боравенето с  палки и ножове, веднага отшумяха, поради ведрия и освободен маниер и метод на преподаване на ГМ Йорданов.

Техниките, които бяха изучавани, лесно влизат в употреба при практиката на всеки от присъстващите на семинара. Целта на семинара не е външната форма /защото нея всеки сам си я придава/, а да се разберат концепциите и методите за боравене със и срещу хладно и късо тъпо оръжие. Това дава възможност на практикуващи да се докоснат до оръжие преди да са достигнали до него в собствената си практика, като имайки този опит, след време в собствените им системи и стилове много по-лесно ще усвоят материята, като само и придадат вид, съобразно даденото бойно изкуство. Така, че това е една практика без конкретна форма, която всеки практикуващ може да доразвие като опит и да добави от себе си, като идеи и принципи пречупени през конкретната форма на стила си. Защото биомеханиката е обща за всички и ние сме устроени анатомично по еднакъв начин. Така ГМ Любомир Йорданов ни дава ключа към принципите, който  може да се интерпретира в различни стилове съобразно формата.

  2014г.

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^