кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Семинар с ГМ Любомир Йорданов "Силата на ножа! – активна отбрана със и срещу нож",2013
« Назад

 

На 16-17.02.2013г. ГМ Любомир Йорданов проведе семинар по Арнис, „DOCE PARES ESKRIMA/ ESKRIDO, Филипино кали по покана на Божидар Станчев от Кунфу център „Сюангуей”.

Семинарът бе отворен и с гражданска насоченост, а темата бе "Силата на ножа! – активна отбрана със и срещу нож".

Асистенти на ГМ Любомир Йорданов бяха старши инструктор Стефан Тончев и Божидар Станчев.

Събраха се около 50 практикуващи и водещи инструктори от страната, от различни школи и стилове : Уин Чун, Карате, Тай Дзи Цюан, Шаолин Цюан, Ескрима, Джийт Кун До, Капоейра и Таекуондо от София, Казанлък, Плевен и Скопие /Македония/.

Огромният интерес и успех на семинара бе породен от личността на ГМ Любомир Йорданов и уникалността на събитието, а то се коренеше в неговата специфика – ножа! Специализиран семинар в тази сфера, която въвежда начинаещи, практикуващи и професионалисти в областта не е правен на такова ниво в България. Професионалното градиране и структуриране на материала вкара в час буквално за около 1ч. присъстващите и директно издърпа запознаващите се с материята до практикуващи.

Въпреки че семинарът бе с гражданска насоченост се включиха и хора, за които темата представлявеше и професионален интерес.

Стартира се с единични атаки и теорията облече практиката в смисленост и реализъм. Динамиката на упражненията по двойки с игрови и спарингов характер развиваха качествата на предшестващите ги заучавани методи и похвати с ножа. Поради разнородната среда и различното ниво на опитност на участващите, ГМ Йорданов правеше кратки разяснения с демонстриране на принципите и техните грешки, което се превърна в силно градивен процес. Темпото на семинарния процес бе сериозно, а материалът, в своята хармонична градация, бе богат и изпъстрен с  точни разяснение и широка гама от идеи и техники за практикуване след семинара.

Като тематика се започна с единични атаки /соло дага/ и защита с нож, следваха прогресивни съставни  видове комбинации за нападение и методите за отразяването им /тапи тапи/. Играта на фехтоване нож срещу нож /дага и дага/ провокира силен поток от ентусиазъм и породи редица въпроси за обезвреждането, на които ГМ Йорданов даде разяснения и демонстрира подходи.

ГМ Йорданов показа боравенето в различни школи - модерни и традиционни - при практиката с нож и връзката при съвременните начини на боравене. Бяха застъпени различните диапазони при работа с хладно оръжие дълга /ларга мано/, средна /медио/ и къса дистанция /корто/, както боравенето в тях и преминаването по между им.

Силен акцент в практиката бе комбинирането в практиката на различни по диапазон оръжия и практики, като единична /соло бастон/ и двойна палка /дабъл бастон/ срещу нож, два ножа срещу две палки /дабъл дага и дабъл бастон/.

За разчупване на стериотипа и сковаността в идеите ГМ Йорданов показа и как се процедира с гола ръка срещу два ножа /мано мано и дабъл дага/. Тази най-трудна и „най-нереалистична” сфера показа сложността на материята и лекия смилаем начин, по който ГМ Йорданов преподава.

Кулминацията на семинара бяха техниките за обезвреждане и задържане на голата ръка срущу нож, нож срежу палка. Богатостта на информация при проиграването на ситуациите бе изумителна, а реализма не попречи на красотата на древните филипински методи за отбрана да завладее аудиторията.

Темата на семинара не се изчерпа, а само отвори врата за практика, като коригира технически и методически идеите за трениране отбрана срещу хладни оръжия.

ГМ Йорданов не забрави във времето за въпроси да даде теоретично разяснение и да онагледи идеите за пределите на неизбежната отбрана.

Като всяко прекрасно събитие, времето се изтъркули шеметно и дойде време за заключителните думи и разбира се раздаване на сертификатите за участие, като на организатора - Божидар Станчев - бе връчена диплома за Фул Инструктор в сферата Джийт кун до и  Филипинските бойни изкуства от ГМ Йорданов.

Всички, доволни от богатия материал и щастливи от наученото, се поздравиха взаимно, а някои побързаха да попитат за следващото мероприятие.

 

Снимки от събитието

Кунфу център „Сюангуей”, 2013

 

 

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^