кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
зимен семинар по ФБИ, 2012
« Назад

СЕМИНАР

28 - 29.01.2012г.

 по

 

  Филипино кали, арнис, ескрима

 

 

                          

На 28-29.01.2012 г.  ГМ Любомир Йорданов проведе семинар по Арнис, Ескрима и Филипино кали с тема „DOCE PARES ESKRIMA и ESKRIDO”.

 

ESKRIDO е създадено през 1951г. от SGM Ciriaco "Cacoy" Cañete на база стиловете: Ескрима, Джудо, Джуджусу, Айкидо по които има майсторски степени.

 

Събраха се водещи инструктори и практикуващи от страната, от различни школи и стилове : Уин Чун, Карате, Тай Дзи Цюан, Шаолин Цюан, Ескрима, Джийт Кун До и Таекуондо от София, Казанлък и Плевен.

 

 Семинарът стартира с прогресия на две палки - т.н. „Сомбрада” - с противник  /да се движиш като сянка на противника на принципа на „въпрос-отговор”/, като през цялото време ГМ Йорданов даваше напътствия и разяснения относно детайлите и тънкостите при практиката.

За пореден път се видя вещината в преподаването и стройната система за бърз прогрес на ГМ Йорданов, която буквално издърпа неопитните, така че дори включилите се във втория ден на събитието да наваксат за минути.

От диапазона на единичните оръжия във фокуса бе палката, която бе показана в контекста на DOCE PARES ESKRIMA и ESKRIDO, като бе наблегнато на обезвреждането чрез заключване и хвърляне на противника. Монгообразието на приоми за заключване и събаряне с оръжие срещу въоръжен противник бе предизвикателство за аудиторията. Трудността на този диапазон за работа с оръжие се крие във възприемането на дълга ръка /въоръжена със 70 сантиметрова палка/ и къса /невъоръжена/ ръка, които не само не трябва да си пречат, а и да се допълват в синхрон. Освен това се налага с тези две различно дълги крайници да се прилагат заключващи техники, които да предвидиш като в шаха някой ход напред подмамвайки противника си в капан.

Наред с практикуване на техническия арсенал се онагледяваха и принципите и подходите за битка, превенция на нежелана реакция и насочване на противника в желана от нас посока.

За всеки имаше по малко, но ако трябва да сме точни за всеки имаше по много! Най-ощетени се тези, които не бяха в залата, те нямаха шанс дори да видят.

На този семинар видяхме, че така модерните ММА течения за близък бой и борба, дори при оръжията имат корени в древните изкуства, в които търсим опора при нужда за знание!

 

От единичните оръжия бе демонстриран  нож срещу нож в контекста на темата на семинара.

Останаха много теми за практика и въпроси, които трениращите отправиха към ГМ Йорданов и които ще бъдат материал за бъдещите семинари: нож, еспада и дага/меч и кинжал/,  думог /филипинска борба с гола ръка и оръжие/.

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^