кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Семинар по Филипински бойни изкуства 9-10.07.2011
« Назад

На 09-10.07.2011г. в гр  София се продеде семинар по Арнис Кали и Ескрима (Филипински Бойни изкуства - ФБИ) под вещото ръководство на ГМ Любомир Йорданов.

 

Събраха се водещи инструктори и практикуващи от страната, от различни школи и стилове : Уин Чун Куен, Карате, Тай Дзи Цюан, Шаолин Цюан, Ескрима, Джийт Кун До, Таекуондо.

Програмата на семинара предполагаше развитие на познати направления на ФБИ и разбира се демонстриране на нови, но  ГМ Йорданов разчупи клишетата и показа, че познанията му са енциклопедични и скорошното му признаване за Гранд майстор, въпреки ранната му възраст, не беше случайно!

 

Уникалността на събитието се състоеше в практическата му част: бе отделено време за всяка от специфичните форми и дистанции за ФБИ, комбинации с оръжия, невъоръжена ръка, ключове и хвърляния и състезателно-игрова част.

Първият ден стартира с три традициони форми  Досе Парес с една и две палки, развиващи ръчния маньовър, координацията в пространстото и връзката между стъпките и движенията на горната част на тялото. Формите бяха показвани по прогресивния метод - с надграждане и се показване път за преподаване на иначе основни, но сложни елементи. Древните ескримадори са предавали опита си чрез формални упражнения и на този семинар тази традиция бе спазена: като представител на Досе Парес школата ГМ Йорданов продължи завета на учителите си.

Раздвижването на диапазона на оръжията и дистанциите за боравене се сменяха от

празна ръка срещу две пръчки, през пръчка и нож срещу пръчка, до фехтоването с дага и еспада /нож и шпага/.

Семинарът бе със силно практическа насоченост и присъстващите получиха знания и идеи за работата на различни дистанции: пръчка срещу пръчка, две пръчки срещу една пръчка, две палки срещу пръчка и нож, дага и еспада, нож срещу нож, заключвания и хвърляния с нож и пръчка, гола ръка срещу две палки и гола ръка срещу нож.

 

Разнообразието на подходите на ГМ Йорданов раздвижи не само телата, но и умовете на практикуващите. Разделянето на вниманието при боравене с различни оръжия показа път за развитие на умствения потенциал за анализ в критична ситуация и отработване на светкавичните реакции – качества, необходими на всеки практикуващ.

 

Вторият ден бе посветен на състезателно-игровия елемент, който доминираше като метод за развитие на комбинация от качества:  дистанция, тайминг,контрол, усет, реакция, поточност, маневреност. Техниките се прилагаха под формата на спаринг упражнения със съревнователен характер.

Техниките на празната ръка Панатукан /филипинско боксиране/ и Панаджакман /ритащи техники/ бяха тренирани като циклични упражнения /упражнения с общ скелет, над който се надгражда прогресия от подходи за нападение и защита/, докато придобиха характер на спаринг. Поставянето на партньора в затруднено положение /легнал клекнал или седнал/ мобилизира до краен предел силите и учи на справяне в критична ситуаця при неравен терен и неравностойно положение!

 Добре застъпена тема и двата дена бяха хвърлянията като довършителна техника при пръчка срещу пръчка, нож срещу нож и дага и еспада. Даде се възможност да се усвоят прийоми за преминаване от „ларга мано” /дълга дистанция/, през „мидио” /средна дистанция/ и да се премине към „корто” /къса дистанция/, за да се приложат хвърлящи техники от Ескридо /така нареченият „Думог” - или хвърляния и борба/.

Както винаги се случва на семинарите на ГМ Йорданов на всички участници им се стори, че е минал неочаквано бързо. По традиция накрая имаше множество въпроси, породени от показаните техники, на които ГМ Йорданов веднага отговори и демонстира разнообразни практични решения.

 

Божидар Станчев

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^