кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Айкидо

合気道

Айкидо - Тайки доджо

Айкидо е японско бойно изкуство създадено от Морихей Уешиба като синтез на неговите бойни умения, философия и религия. Неговата цел била да създаде бойно изкуство, което да помогне на хората да се защитават като същевременно не нараняват противника си. Това се постига като се влезе в движението на атакуващия и силата на неговата атака се насочи срещу самия него.

 

Думата „Айкидо” се състои от три йероглифа канджи:

合 - ай- съединяване, обединяване

気 - ки – дух, енергия, състояние, настроение, дух

道 - до – път


Тренировките по Айкидо, както тренировките по всяко едно бойно изкуство, включват физически и духовен аспект. Тъй като в Айкидо често се практикуват хвърляния, първото нещо, което се учи в залата за тренировки „доджо” са паданията. Умението да се пада правилно предпазва практикуващите от наранявания. Атаките включват удари и захвати, а техниките – хвърляния и ключове.


Обучението по Айкидо включва основни техники, свободен стил защита срещу един или повече противници, техники с оръжия. В Айкидо се използват „джо” – тояга, „боккен” – дървен меч и „танто” – дървен нож. Много от техниките в Айкидо се основават на удари и техники с меч и тояга, затова в доджото се изучават паралелно техники със и без оръжие.


Тайки доджо съществува първоначално под името Айкидо клуб Токугава. Клубът е създаден през месец февруари 1991 г., когато е част от Българска Айкидо Асоциация.


През 1997 г. клубът става част от Europe Promotion Aikido (EPA) – международна организация популяризираща традиционно Айкидо, базирана във Франция.  EPA е ръководена от Шихан Ален Пейраш.

Кои сме ние?
Главен инструктор в клуба е Десислава Петрова (III дан).

Десислава Петрова тренира айкидо от 1987 г. От 1990 до 1994 е член на Българска Айкидо Асоциация и регистрира свой клуб – Айкидо Клуб Токугава през 1991 г. От 1992 до 1994 г. тренира под ръководството на Фумио Тойода Шихан, участвайки в многобройни айкидо семинари. Получава степен Шодан от Фумио Тойода Шихан на семинар в Атина през 1992 г.

През 1994 г. Айкидо Клуб Токугава излиза от Българска Айкидо Асоциация. На семинар в Мез през 1994 г. Десислава среща Ален Пейраш Шихан. Впечатлена от познанията и уменията му в айкидо, както и от решимостта му да остане верен на традиционното айкидо на О Сенсей, тя иска да му стане ученик. Когато това се случва – през 1997 г., клубът се присъединява към организацията на Ален Пейраш Шихан.

Ален Пейраш Шихан дава на клуба името Тайки доджо през 2011 г.

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^