кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Айкидо

Айкидо - Тайки доджо

合気 

 

Айкидо е японско бойно изкуство създадено от Морихей Уешиба като синтез на неговите бойни умения, философия и религия. Неговата цел била да създаде бойно изкуство, което да помогне на хората да се защитават като същевременно не нараняват противника си. Това се постига като се влезе в движението на атакуващия и силата на неговата атака се насочи срещу самия него.

 

Думата „Айкидо” се състои от три йероглифа канджи:

 - ай- съединяване, обединяване

 - ки – дух, енергия, състояние, настроение, дух

 - до – път

 

Тренировките по Айкидо, както тренировките по всяко едно бойно изкуство, включват физически и духовен аспект. Тъй като в Айкидо често се практикуват хвърляния, първото нещо, което се учи в залата за тренировки „доджо” са паданията. Умението да се пада правилно предпазва практикуващите от наранявания. Атаките включват удари и захвати, а техниките – хвърляния и ключове.

 

Обучението по Айкидо включва основни техники, свободен стил защита срещу един или повече противници, техники с оръжия. В Айкидо се използват „джо” – тояга, „боккен” – дървен меч и „танто” – дървен нож. Много от техниките в Айкидо се основават на удари и техники с меч и тояга, затова в доджото се изучават паралелно техники със и без оръжие.

 

Тайки доджо съществува първоначално под името Айкидо клуб Токугава. Клубът е създаден през месец февруари 1991 г., когато е част от Българска Айкидо Асоциация.

 

През 1997 г. клубът става част от Europe Promotion Aikido (EPA) – международна организация популяризираща традиционно Айкидо, базирана във Франция.  EPA е ръководена от Шихан Ален Пейраш. Той дава името Тайки доджо на клуба през 2011 г.

 

Инструктори в клуба са Десислава Петрова(III дан).

 

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^