кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
ЛЕЧЕБНИЯТ ЕФЕКТ НА ТАЙДЗИ ЦЮАН
« Назад

Тайдзи цюан /в буквален превод: Юмрук на Великия предел/ е древнокитайско бойно изкуство, практикуването на което придобива все повече популярност като лечебна гимнастика, дихателни упражнения или техника за релаксация и общо възстановяване на организма.

Бавните и плавни движения на крайниците и тялото осигуряват плавно и ненатоварващо движение на вътрешните органи – черен дроб, стомах, бял дроб, сърце, далак, бъбреци и т.н., като поражда вътрешно масажиращ ефект върху тях сходен с акупресурата. В същото време се избягват възможностите за прекалено притискане, пренатоварване и пренапрежение в тях. Това подобрява тяхното общо функциониране и взаимодействие, като стимулира тяхната активност и по добър физиологичен обмен. Плавното, леко и постепенно натоварване на мускулатурата, костната система, ставите и сухожичията води до подобряване на тяхната еластичност и здравина, устойчивост на различни видове натоварване и резки промени в двигателния режим. В емоционален и психологически аспект практикуването освобождава негативното влияние, натрупано в нервните клетки на организма. Отпуска се централната и периферна нервна система, като се наблюдава възстановителен ефект, характерен за състояние след дълбок и спокоен сън. Практикуването подобрява устойчивостта на нервно напрежение и стрес, причина за редица нервни разстройства и заболявания. Подобрява и регулира циркулацията на кръвта, функционирането на жлезите с бътрешна и външна секреция, както и общия обмен на веществата в организма. В резултат се наблюдава общо тонизиращо въздействие съчетано с усещане за отпускане, хармония и уравновесеност.

Практикуването на тайдзи цюан е свързано с постепенно напредване и увилечаване количеството и сложността на упражненията. Натоварването, ако изобщо има такова, е постепенно, внимателно наблюдавано и контролирано. Във всеки момент практикуването се свързва със самоконтрола и себеусещането на практикуващия, неговите изисквания и естествени наклонности, предпочитания и темперамент. Поради това преподаването и усвояването на упражненията е преимуществено индивидуално насочено. Използва се специфичен подход и динамика в зависимост от нуждите и изискванията на практикуващите.

Въпреки голямата си популярност, у нас тайдзи цюан е сравнително малко позната практика. Ограниченият аспект на неговото приложение, често се съчетава с некомпетентност и повърхностна информация. Сравнително сложните за възприемане философски аспекти, дошли от Китай през интерпретацията на западното мислене също значително изкривяват първото впечатление от този уникален метод. Разпространявават се “впечатляващи” книжки с цветни картинки, за които освен че приличат на някои от упражненията в тайдзи, друго не може да се каже. От снимките ни гледат “босоноги левенти” или “миловидни девойки” без нищо свързано с древното изкуство. Единственият ни съвет в такъв случай може да бъде: Опитайте лично и бъдете критични, а не само вярващи!

Валери Иванов

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^