кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Да обикнеш Капоейра … късче емоция на София Филм Фест
« Назад

Да обикнеш Капоейра … късче емоция на София Филм Фест

Като фен на бойните изкуства (не практикувам – не ми пращайте лични съобщения за спаринги, боли !) и на киното, то логично интересът ми привлече „Безоуро: Ритъмът на капоейрата”, докато разглеждах програмата на тазгодишния София Филм Фест. Никога не бях виждал такова чудо на живо, а пък пишеше, че ще има демонстрация преди прожекцията – как да пропусна ?

И така, с двама мои приятели днеска се озовахме в малкото НДК, че да видим какви са тия хора, които ритат във въздуха и правят разни работи, дето гравитацията по принцип би трябвало да не позволява.

Ако не знаете какво е Капоейра, то трябва да ви кажа, че по-скоро прилича на танц отколкото на бойно изкуство. Честно казано, не съм убеден точно какво е. Изключително атрактивно да се гледа, вероятно ужасно трудно да се практикува. Накратко - тия симпатяги, дето ги виждате по снимките, се нареждат  кръг и почват да пеят и свирят на разните инструменти. В кръга двама или трима започват да играят Капоейра, което за неразбиращия (като мен) много прилича на смесица между Карате и брейк. Не се удрят, макар че някой работи ми се струваха доста опасни.

Капоейра е част от културата на Бразилия и носи в себе си много история и много емоционален заряд. И в салона днес това се усети. Хората в залата наистина се развълнуваха, докато на сцената (пред екрана) показваха на живо какво представлява това бойно изкуство. Макар че сигурно имаше доста като мен, които са чували тук-таме нещо за Капоейра, но не разбират за какво става въпрос, то всички се забавляваха и следяха с интерес демонстрацията. Дори накрая вече залата пляскаше в ритъма, създаван от различните музикални инструменти.

Що се отнася до филма – той беше малко тип „кунг-фу екшън”, само че с Капоейра. С приятен сюжет и много красиви кадри, което поне за мен беше достатъчно. Не съм се гласял да гледам някакъв шедьовър, тъй че останах доволен. Бразилия има доста с какво да се гордее в киното.

Честно казано, филмът вероятно скоро ще избледнее в паметта ми. Особено като се има предвид колко много филми гледам. Демонстрацията обаче трудно ще забравя. Не всеки ден виждаш такова нещо. А си струва …

Надявам се да успея да се свържа с хората от Асоциацията и да направя едно хубаво видео за това, което правят. Заслужава си да се покаже Капоейра.

Автор: 

http://downpourbg.com/capoeira/

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^