кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Статия в с-ние ЗА ЖЕНАТА, Септември 2006г.
« Назад

 

БРАЗИЛСКАТА КАПОЕЙРА - ТАНЦЪТ БОЙНО ИЗКУСТВО


 

В момента тече загрявката. Валери показва последователно движения и учениците ги повтарят. Той повдига ръката си от земята и я слага отново, за да акцентира как и къде точно трябва да бъде поставена. Прави същото с краката и се усмихва. Не говори. Музиката тече. Някой свири на характерния еднострунен инстру­мент беримбао. Учениците изпълняват движенията и също се усмихват. По-късно разбрах, че това е част от философията на капоейра. Трябва да си усмихнат и добронамерен. Тя учи практикуващите на взаимно уважение и положителна нагласа към живота. Курсистите в залата разговарят помежду си с телата си. Получава се игра между тях и учителя. Правят артистични закачки и мимики. Забавно е.

Още по време на загрявката телата на повечето са мокри. Всяко мускулче участва в капоейрата. Въпреки че се изискват усилия, това изкуство е сравнително лесно за изпълнение. Движенията се сливат едно в друго и наподобяват танц. Първоначално си мислех, че повечето движения са прекалено сложни и не могат да се нап­равят от всеки, но видях, че постепенно всеки може да напредне и да ги изпълни. Курсистите редуват високи махове с крака с ниски пози на земята и специфични подскоци. Има и акробатични елементи. Важното е да не те е страх и да опитваш, докато не направиш зададеното от учителя. Атмосферата е много приятна, за­щото по-напредналите търпеливо учат по-новите. В момента един от по-опитните показва на момиче как без много усилия, но с хитрост може да го събори на земята. Уроците са полезни при самозащита на улицата. Капоейрата учи, ако попаднеш в кримиситуация, да нанесеш бърз, дори подъл удар и да избягаш. Не да се биеш. Капоейристът трябва да отгатне намеренията на опонента и да прикрива своите.

Назад във времето

Капоейрата е африканска традиция, пренесена от робите в Бразилия. Съществува от XVI век. Постепенно от танци и ритуална игра тя се е превърнала в спорт и бойно изкуство. Има различни версии за произхода й. Според една от тях капоейра е бил ритуален танц, основите на който поставят племената в днешна Ангола. В миналото робите били транспортирани до Бразилия в трюмовете на кораби. Тогава те използвали капоей­рата, за да се раздвижват и да се поддържат в добра физическа форма.

Според легенди капоейрата се е изпълнявала в кръг, когато в плантациите са наказвали някой от надзирате­лите. Робите прикривали случващото се, като правели кръг около него и пеели и танцували. По това време придобиването на бойни умения е било под формата на танц, за да не предизвика подозрение и противопос­тавяне от господарите в плантациите.

„Капоейрата е и като нашето надиграване в народните танци. Мъжете са се перчели, за да покажат, че са най-силните, и да привлекат най-хубавата жена", разказва за традицията на това изкуство Валери. В същото време в миналото уличните боеве са били смъртоносни. Капоейристите са използвали бръсначи, хвърляли са камъни.

След обявяването на Бразилия за република и освобождаването на робите те нямало с какво да се препита­ват. Престъпността в големите градове се увеличила. Част от практикуващите капоейра станали охрана на мафията и се свързали с подземния свят, друга част били наети от властимащите в полицията и армията.
Тогава конфронтациите на улицата били тежки и властта забранява капоейрата. След забраната с цел нама­ляване на престъпността капоейрата близа в цирка. Тогава се обогатява с акробатични номера.
След 1937 г. тя е призната официално за национално изкуство и се създават първите школи за обучение. Националната политика е децата от гетата да бъдат обучени в нея, за да не израснат на улицата, а в спортната зала. Това по-късно можело да им осигури препитание.                                                                                                                

Румяна Смилкова

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^