кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Същността на метода Сюангуей
« Назад

Същността на метода Сюангуей е възприемане и разбиране на качествата и възможностите на силата и формата, тяхното развитие, взаимодействие, изменение, използване и управление в различни състояния и условия.

Методът е приложим за обучение от всякакъв вид и характер, във всички области на живота, както и при всички проявления на статична и динамична активност.

Силата може да бъде изразена от формата на тялото, на движението /жизнеността/, на желанията /волята, вярата/, на упорството, убедеността /мисленето, аргументирането/ и на всичики тях заедно /медитацията, реализацията/

Всяка една форма изразява състоянието на силата в друга форма, Ако наблюдаваш една, тя е отражение на всички останали. Това позволява обучние на едно ниво и аналогично пренасяне на наблюдавните закони и реакция на другите нива.

 

Силата е непроявеното. Формата е проявеното. Силата се проявява чрез формата и ни говори чрез нея. Кармичния кръг се проявява чрез формата, към която силата е завързана Напускането на земята става чрез силата, която е оставила привързаността си  към фрмата. Ако достигне до друго място силата може да създаде спонтанно от притежанията на център други форми. Сегашната ни форма е резултат от еволюцията на формата на земята. Силата е движена от спонтанността – разпределяне на напреженията и граничните състояния на универсума.

Силата не може да бъде контролирана освен чрез формата. Формата е нейния съд. Чрез нея силата се прелива, здържа, освобождава, за да се привлече от друга форма. Натрупаната сила прави формата тежка, дотолкова, че формата не може да пази равновесие и се стреми да се саморазруши.

Във физическото си състояние,

В жизнената енергия;

В чувствата;

В мислите;

В азът, като обеднение на човека.

Затова с оформянето става манипулирането, натрупването на силата. Силата е прилепчива и затова се привлича, натрупва се около центъра като снежна топка. Нейното освобождаване е разрушително толкова, колкото е мощно нейното привличане към центъра на формата. Центъра е празна дупка, в която силата се стреми да се излее. А азовото чувство представлява връх, от който силата се отдръпва, отлива се. Затова азът е слаб. Спрямо силата, той се бори с нея, затова тя се отдръпва от него и подготвя неговото разрушаване. Азът е предрожденната ци. Следрожденната може да я допълва донякъде, докато силата я задуши и разруши. Предрожденната ци е привързването, тя е наследството.

 

1999г. Гуан Джан: Валери Иванов

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^