кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

English languageБългарски език
Статия във в-к "Българска Армия"
« Назад 

Намерилите изход от кризисна ситуация в дрогата променят живота си

Китайско бойно изкуство помага на наркомани

Валери Иванов е роден на 11 февруари 1970 година. Завършил е право. С бойни изкуства се занимава от 16 години. Старши инструктор в Езотерично общество "Цин лун" /"Зелен дракон"/. Двукратен национален шампион по стил У на тайдзицюан и национален шампион по стил Чън. Член е на IAMT - организация, създадена да запази първообраза на тайдзицюан, със седалище в Сиан, Китай. Валери Иванов е един от тримата българи, които се учили тайдзицюан лично от Чън Сяоуан, 19 генерация фамилия Чън, която е пренесла това бойно изкуство от древността до наши дни. Валери Иванов се занимава с традиционна тибетска и китайска медицина, индийска и даоска йога. Говори английски и китайски език. Автор на книгите "Тайдзицюан- коментари" и "Даоска алхимия".

Древното китайско бойно изкуство тайдзицюан помага при лекуване на зависимости, твърди инструкторът Валери Иванов. И физиологическата, и психическата зависимост са податливи на промени. Не става въпрос за това аз да обработвам някого, уточнява Валери Иванов, а той да създаде сили в себе си и да осъзнае протичащите процеси. Чрез осъзнаването човек се променя.

Бойното изкуство се преподава във Военната академия "Г.С. Раковски" и в няколко столични училища.

Снимки Красимир Тодоров

Практикуващите тайдзицюан преориентират и мисленето, и поведението си. Не говорим за спиране, а за преодоляване на зависимостта, допълва инструкторът. Защото спирането създава преграда, затруднения, болестни състояния, които излизат на друго ниво, избиват другаде, например в самоубийство. Намерилите изход от кризисна ситуация в наркотиците получават възможност конструктивно да преструктурират живота си. "Тайдзицюан" се превежда като "юмрук на великия предел". Валери Иванов тълкува значението като преминаване отвъд предела, преодоляване на собствените ограничения и задръжки. Когато започнах да практикувам, пише инструкторът в книгата си "Даоска алхимия", моят учител ме учеше преди всичко как да мисля, как да възприемам движението. От там нататък се промени и целият ми светоглед, цялостното ми възприемане на живота. Започнах да уча и да възприемам нова информация от абсолютно всичко около мен - не само с мислите и сетивата си, а и по начин, който граничи с прозрението. Започнах да усещам живота с цялото си тяло и да го разбирам по съвсем друг начин, обобщава Валери Иванов.

За разлика от различните видове спорт тайдзицюан оказва влияние не само върху мускулите, а и върху сухожилията и костите. Що се отнася до психическата промяна, изгражда се стабилен устойчив характер, който е по-трудно податлив на външни влияния. Създава се възможност да контролираш протичащите процеси, да имаш съзнание във всеки един момент какво става в твоето мислене, обяснява Валери Иванов. Не подтискаш част от себе си, която след това избива нанякъде.

Целта на тайдзицюан е да овладее конфликта, а не той да се превърне в разрушителна сила, твърди Валери Иванов /вдясно/.

Бойното изкуство създава ново мислене, т.е. гледаш на проблема от нов ъгъл. Съзнанието се фиксира не върху самия проблем, а върху неговото решаване. Ако мислиш върху проблема, това тe натоварва, създава ти психологически пречки и оттам стрес за целия организъм. Научаваш се да намираш решения бързо и ефективно, затрудняването на психиката е по-малко, адаптивността се повишава, можеш да реагираш на всякакви обстоятелства, независимо дали възникват в семейството, работата, социалното общуване - изброява предимствата от практикуването на тайдзицюан Валери Иванов. Промяната на обстановката не те затормозява толкова, защото се научаваш да решаваш проблемите. Запълваш времето си с ефективно изпълнена работа.

Тайдзицюан се практикува в много западни университети. Бойното изкуство е познато и като тайчи /от английската транскрипция/. Освен във Военната академия "Г. С. Раковски" в София се преподава и в няколко столични училища. Българското мислене е по-близо до китайското от западното, смята Валери Иванов. Проблемът е, че хората са заети повече със своето оцеляване, отколкото с методите да променят себе си, твърди инструкторът по тайдзицюан.

Елица Николова и Цветелина Мерджанкова

http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/doc?THEMEID=14581

кунг фу уин чун,джийт кун до, тай дзи чуан,шаолин чуан.кунфу винг чун,шаолин цюан,тай чи чуан,тренировки по бойни изкуства,капоейра,ушу,школа за източни бойни изкуства

^